Sağlık

İlkbaharda reflüyü tetikler… İlkbaharda bu belirtilere dikkat edin!

İSTANBUL (İGFA) – Reflü, normalde mideden bağırsaklarımıza gitmesi gereken asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusuna veya ağza kadar yer değiştirmesi olarak tanımlanır. Özofagustan geriye doğru kaçışın ana nedeni alt yemek borusu kapağının gevşemiş yapısından kaynaklanmaktadır. Araştırmalara göre; Ülkemizde reflü görülme sıklığı %25’tir.

Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Aygün, reflü şikayeti olan bireylerin bahar aylarında beslenme alışkanlıklarına daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

BAHAR AYLARINDA BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Reflü hastalığının sıklıkla tipik semptomlarla kendini gösterdiğini belirten Prof. bir yumru hissi gelişebilir” dedi.

prof. Aygün, bahar aylarında sık görülen boğazda yanma, ses kısıklığı, öksürük ve sinüzit gibi sorunların reflüden kaynaklanabileceğine dikkat çekti.

KIZARTMALARDAN VE YAĞLI YİYECEKLERDEN KAÇININ

prof. Dr. Cem Aygün, reflü hastalarının bahar aylarında dikkat etmesi gereken beslenme kurallarını şöyle anlattı:

“Baharda değişen besin tüketimi, özellikle yağlı yiyecekler ve kızarmış sebzeler mide asidinde artışa neden oluyor. Artan mide asidi de reflüyü tetikleyebilir. Bu nedenle margarin gibi trans yağlardan, kaymak, kaymak, mayonez gibi yağlı ürünlerden ve gıdalardan bu dönemde uzak durmak büyük önem taşıyor. Ayrıca bahar aylarında daha çok tüketilen çiğ sebze ve meyveler, asitli ve gazlı içecekler, buzlu meyve suları, soğuk içecekler ve dondurma da reflü için atılan besinler arasında yer alıyor.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. semptom ve komplikasyonların oluşumu. Proton pompa bloke edici ilaçlar (PPİ’ler) asit kaynaklı ülserlerde aktif ve güvenilir bir formül olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Midede bariyer oluşturan şuruplar, yemek borusu hareketini düzenleyen ilaçlar ve gerektiğinde kapak basıncını arttıran tedaviler uygulanır. Yaşam tarzı değişiklikleri de değerli bir hasta kümesine fayda sağlar. Tedaviye dirençli hastalarda endoskopik reflü işlemleri yapılabilmektedir. Seçilmiş hastalarda cerrahi de uygulanmaktadır. Günümüzde laparoskopik fundoplikasyon yöntemi en yaygın cerrahi tedavi yöntemidir.

haberhizan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu