Haber

Konyalı Aktar Baharat Çayının Faydalarını Anlattı

43 yıldır Konya’da aktarlık yapan Yafes Sinop, bu yıl düzensiz ve değişken mevsimlerin çeşitli hastalıkları da beraberinde getirdiğini belirterek, hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak için ‘baharat çayı’ adı verilen bitki çaylarının içilmesi konusunda tavsiyelerde bulundu.

Hava sıcaklıklarının bazen mevsim normallerinin üzerinde, bazen de normallerin altına düşmesi insanları etkiliyor. Hastalanan birçok insan hastanelere ve şifalı bitkilere gidiyor. Vatandaşlar hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak için bitki çayları ve baharatlara ilgi gösteriyor.

Konya’da 43 yıldır babasının mesleği olan aktarcılıkla uğraşan Yafes Sinop (73), mevsimlerin kararsız olduğu dönemlerde baharat çayı olarak da bilinen bitki çayı içilmesi konusunda tavsiyelerde bulundu. Yafes Sinop, bu çayın zaman zaman veya dikkatsizce içilebildiğini, yapıldıktan sonra bu çayın bir hafta boyunca tekrar tekrar ısıtılıp içilebildiğini söyledi.

Baharat çayı grip enfeksiyonlarında etkilidir

Hastalıklardan korunmak isteyen müşterilere genellikle baharat çayı verdiklerini belirten Yafes Sinop, “Buna zencefil, tarçın, havlıcan, ebegümeci, hatmi, karanfil, kuşburnu, ayva yaprağı, ıhlamur ve adaçayı da eklenebilir. Buna çay hazırlıyoruz ve genellikle öğütülmüş değil, doğal kök ve otlar kullanıyoruz.” Bitki olarak veriyoruz. Biraz baharat ekleyin ve biraz daha kuşburnu koyun. 15-20 dakika kadar kaynatılır, eğer demlenecekse altındaki suyun kaynamış olması gerekir. 15 dakika kaynatılıp bir süre dinlendirildikten sonra afiyetle içilir. İçmesi de keyifli. Kullananlarda grip enfeksiyonu neredeyse yüzde sıfırdır. “Sadece kış mevsiminde kullanırsanız. Ayrıca ebegümeci ve ekinezya da var. Bunlar da kullanılıyor ama biz genelde 7’li set veriyoruz. Hazırlanan çayı bir hafta boyunca defalarca kaynatıp içmek de mümkün.” söz konusu.

Baharat çayının çeşitli faydaları olduğunu belirten Yafes Sinop, “Muhtemelen akşama kadar çok fazla bitki çayı içiyoruz. Bahsettiğim çaylar periyodik olarak veya dikkatsizce içilebilir. Çünkü ısıtıcı özelliği var, detoks özelliği var, rahatlatıcı özelliği var. Sinir sistemi üzerinde bir özellik ve kan dolaşımının düzenleyicisi.” “Etkisi var” dedi. -KONYA

haber-dogansehir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu